Gyakran tapasztalom, hogy akik felhívnak telefonon, keverik a fehér arany és a platina fogalmát. Megdöbbennek azon, hogy két teljesen más fémről van szó. Oszlassuk el most a félreértéseket!

Az arany az első fémek egyike volt, amit az ember megismert. Lágy, könnyen alakítható, önthető, kovácsolható ... de ezeket már hallottuk az iskolában! Ami érdekesebb, hogy az arany meg tudja változtatni a színét, ötvöző fémek hatására! Ezt úgy lehet elképzelni, hogyha mondjuk a szakács egy jó ételt akar készíteni, nem csak egy alapanyagot használ fel, hanem többet. Ezáltal jönnek ki és érnek össze az ízek. Hiába a legjobb hús, fűszerek nélkül íztelen maradna.
Ugyanígy az aranyhoz is hozzá kell keverni egyéb fémeket! Az így kapott "keveréket" szaknyelven ötvözetnek hívjuk. Az ötvözet előnyösebb tulajdonságokkal rendelkezik, mint a szín fém. (kopásállóbb, szívósabb, stb.)


Az ékszer iparban használt ötvözetek általában több fémből állnak össze.
Ha a szín aranyhoz (24 karát) pl. Palládiumot keverünk és egy kevés vörösrezet, az így kapott ötvözet a fehér arany lesz! Az ötvözet arany tartalma határozza meg, hogy hány karátos aranyról beszélünk. Pl. A 14 karátos arany ötvözet 585 ezrelék szín aranyat tartalmaz, a 18 karátos 750-et. Ezek az anyagok viszonylag kemények, kopásállók és magas fényűek; ezért kiválóan alkalmasak ékszerek készítésére. Színük sárgás fehér. (Minél nagyobb az aranytartalom, annál sárgább, hiszen maga a szín arany sárga.)

Ezzel ellentétben a platina teljesen hófehér fém. Szintén nemesfém, ami azt jelenti, hogy levegőn nem oxidálódik, savaknak, lúgoknak ellenáll! (A platinát csak a forrásban lévő királyvíz tudja oldani!)

Itthon és Európában a 950 ezrelékes és a 900-as finomság az elfogadott. Az ötvöző fém itt is legtöbbször a réz és a palládium. A platina az aranynál is jóval ritkább és értékesebb fém. Mindössze a XVII. század óta tudják megmunkálni, mert nagyon magas az olvadáspontja és az arannyal ellentétben nem forrasztható, hanem hegesztéssel lehet az alkatrészeket, pl. foglalatokat az ékszerhez rögzíteni.

Igazán nagy divatja az Art Deco idején lett és vezető szerepét azóta is töretlenül tartja, nem csak azért, mert a legmagasabb a fénye az összes ékszerfémek között, de azért is mert platinába lehet legbiztonságosabban befoglalni a köveket!
Mindent egybe véve szép, értékes és időtálló! Nemrég hoztak fel a Titanic fedélzetéról egy platina szolitergyűrűt, melybe egy gyémánt briliáns volt foglalva. 100 évet pihent az óceán mélyén, de egy polírozás és tisztítás után úgy ragyogott, mintha csak most került volna ki az ötvös műhelyből!

A platina egy darab az örökkévalóságnak...

Mihalovits András ötvös

+36-20-270-7777

 


Comments powered by CComment

 

Mihalovits Manufaktúra ékszerkészítés

Elérhetőségeink

  • Mihalovits András Egyéni Vállalkozó
  • Székhely: 1174 Budapest, Orgoványi u. 4.
  • Tel: +36-20-270-77-77
  • Email: iroda@mihalovitsmanufaktura.hu
  • (Levelekre 5 munkanapon
    belül tudunk válaszolni)
  • Adószám: 63370786-2-42
 
 Mihalovits ékszerek